Technik żywienia i usług gastronomicznych to profesjonalista posiadający wszechstronne umiejętności związane z planowaniem, przygotowywaniem i organizacją żywienia, nie tylko w placówkach gastronomicznych, ale także w gospodarstwach domowych.
Jego zadania obejmują nie tylko przygotowywanie posiłków, ale także dbanie o ich estetyczne podanie, zgodność z zasadami zdrowego odżywiania, planowanie menu, kontrolę jakości i kosztów, zarządzanie zespołem kuchennym oraz właściwą obsługę klienta.
Ponadto technik żywienia i usług gastronomicznych może także zajmować się organizacją imprez okolicznościowych, bankietów czy eventów kulinarnych. Dzięki temu zawód ten daje szerokie możliwości rozwoju zawodowego oraz kreatywnego wyrazu w dziedzinie gastronomii.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I stopnia zawodzie kucharz, możliwe jest kontynuowanie nauki w Branżowej Szkole II stopnia na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.
Cykl nauki trwa 2 lata
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Nauczysz się:
- ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie,
- sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
- planowanie i ocena żywienia,
- organizowanie produkcji gastronomicznej,
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
Perspektywa zatrudnienia:
Absolwent szkoły branżowej II stopnia technikum żywienia i usług gastronomicznych ma szerokie perspektywy zatrudnienia we wszystkich rodzajach zakładów gastronomicznych, takich jak restauracje, bary, kawiarnie, stołówki, domy opieki itp.
Ponadto posiada również umiejętności potrzebne do prowadzenia własnego biznesu w branży gastronomicznej, co otwiera przed nim możliwości stania się właścicielem restauracji, kawiarni czy firmy cateringowej.